NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY NA NAŠEM BLOGU

Přečtěte si jako první, co je nového

Výběr těch nej pumptraců v okolí Zlína sepsala Marťa, která stojí za instagramovým profilem @zlinske_matky. Svými tipy na výlety, restaurace a kavárny s dětskými koutky, nebo pravidelně aktualizovaným přehledem akcí na zlínsku, inspiruje každý den svých více než 5000 sledujících. A teď pro vás připravila výběr top pumptracků. Jízda začíná...

Když jsme se začali v roce 2019 rozhlížet jaké kolo pořídit pro našeho 2,5 letého syna, neměli jsme žádnou představu o tom, jak by to kolo mělo vypadat a jaké by mělo mít parametry. Jasná byla pouze velikost 16" dětského kola pro kluka.

Další krásná a v lese ukrytá skála, kterou máme jen kousek od chaty čekala poměrně dlouho na našem seznamu. Když se podíváte do mapy, zjistíte, že k ní vede několik cest. My jsme se nakonec vydali jednou z těch nejkratších. Byl horký letní den a nejmladší měl zrovna "klidový režim", takže stín stromů a Chariot přišly rozhodně vhod. Jinak je...

Lepšíme se. Když jsme před dvěma lety hledali, kam pojedeme k moři, ještě 5 dní před odjezdem jsme neměli jasno. Nakonec jsme vyrazili do Povljany a dovolenou si moc užili. Tentokrát jsme měli jasno už 2 týdny před odjezdem, a když píšu tyto řádky, jsme tu i s cestou třetí den. Ale popořádku.

Při jednom z mých docela častých brouzdání prstem po mapě jsem si vyhlídla tuto malou a nenápadnou rozhlednu. Líbilo se mně, že v okolí je spousta stezek i dalších míst, která bychom mohli při výletě navštívit. Jak to tedy bylo ve skutečnosti?

Tuto rozhlednu ve tvaru číše vína najdete nedaleko Veselí nad Moravou. Vede k ní několik, převážně polních cest a vydat se k ní můžete z různých míst. Délku výletu si jednoduše zvolíte podle toho, jaký výchozí bod vyberete.

V dnešním tipu na výlet zamíříme na Zlínsko, kde se nedaleko Provodova nachází poutní místo Malenisko s kostelem zasvěceným Panně Marii Sněžné, které se stalo výchozím bodem pro jeden z našich letošních podzimních výletů. Při procházce navštívíme zříceninu hradu Starý Světlov i skalisko Mlčačky.

Zříceninu hradu Cimburk zařazujeme na náš pomyslný seznam ikon Chřibů. Stejně jako ke skále Kozel, nebo na Kazatelnu (předchozí dva příspěvky), se i na Cimburk můžete vydat z rozcestí U Křížku. A klidně zvládnete všechna tato tři místa navštívit během jednoho výletu. Ale postupně.

Krosny na nošení dětí jsou nepostradatelným pomocníkem všech aktivních rodičů, kteří i se svými malými dětmi vyráží do přírody a nechtějí se nechat limitovat terénem, který by byl vhodný jen pro kočárek. S krosnou na nošení dětí se totiž můžete vydat kamkoliv vás srdce táhne.

Kazatelna je dalším zajímavým skaliskem v Chřibech, v katastru města Koryčany, v okrese Kroměříž, ve Zlínském kraji. Traduje se, že byla v minulosti opravdu využívána jako kazatelna. Najdete ji necelé 2 km od rozcestí U křížku. Nedaleko se nachází také známá zřícenina hradu Cimburk. Letos jsme se ke Kazatelně vydali hned dvakrát, pokaždé odjinud.

Skalní útvar Kozel je přírodní památka, kterou najdete nedaleko rozcestí U křížku. Je to ideální cíl pro malou odpolední procházku, nebo hezká mezistanice na větším výletě. Záleží jen na vás, která varianta bude pro Vás ta pravá.

Procházka kopcovitou krajinou Hostýnských vrchů až k jejich nejvyššímu vrcholu - kopci Kelčský Javorník, na kterém se tyčí stejnojmenná rozhledna. Tak pojďte, právě vyrážíme.

Na našem výletnickém seznamu byl Lom Rasová opravdu dlouho. A tak jsme se tady konečně zastavili, když jsme jeli z Žítkové. Lom je svou rozlohou spíše menší, takže jeho návštěvu můžete klidně spojit s některým z dalších výletů do této části Bílých Karpat (Lopeník, Žítková, Starý Hrozenkov).

Žítková - malebná obec v Bílých Karpatech na samotné hranici se Slovenskem, skrývá mnoho krás a mnoho tajemství. Tentokrát se ale nevydáme ke známému muzeu poslední žítkovské bohyně, ani do "sýrárny" u kapličky. Nezůstaneme na hřebeni, ale sjedeme autem do údolí a k výhledům se vydáme hezky pěšky. A bez kočárku. Stavte se k nám případně pro krosnu....

Po roce jsme se zase vydali na Komínky. Tentokrát nikoliv z Kudlovické doliny, ale z Bunče. Takže přinášíme další, ale hlavně kratší trasu, jak se na Komínky dostat. Až na poslední úsek, těsně před skálou, je tato trasa sjízdná s odpruženým kočárkem.

Toto kouzelné místo je přímo stvořené pro rodinný výlet nebo dovolenou. Ukryté v lesích našich milých Chřibů s několika krásnými výletními cíli v blízkém i vzdálenějším okolí. Tak vzhůru na výlet.

"Vcházíte do míst, kde bez zásahu člověka vyrostl lužní les. Vznikl zde divoký ostrov uprostřed moře kultivované krajiny. Tam, kde přirozené bujení téměř nic neomezuje, nacházíme bohatství druhů rostlin a živočichů." Citace části textu z infobaneru

Když jsme zjistili, že v termínu, ve kterém jezdí do Chorvatska dědeček na závody plachetnic, má být na ostrově Murter téměř letní počasí, neváhali jsme a začali shánět ubytování. A tak jsme si 14.-21. května 2022 užili předsezónní atmosféru ve městě Murter na stejnojmenném ostrově.

Rybník v Újezdci nás vylákal na procházku už před pár lety. Když jsme se ale dozvěděli, že kolem rybníka vede nová naučná stezky, vyrazili jsme sem rádi znovu. Tohle místo rozhodně doporučujeme nejen pro pohodový rodinný výlet ale i rychlou procházku s dětmi během všedního odpoledne.

V dnešním tipu na výlet se podíváme na moravsko-slovenské pomezí, do horňácké obce Kuželov v Jihomoravském kraji. Putování zahájíme u větrného mlýna a pak se vydáme v podstatě až na Slovensko. Tento výlet je vhodný jak pro rodiny s malými dětmi, tak pro zdatné turisty nebo nadšené cyklisty. Okolí totiž ukrývá spoustu zajímavých míst.

Chřiby ukrývají krásná místa. A na této naučné stezce je jich hned několik. Budete procházet těsně kolem skal, budete se jich dotýkat, můžete jimi prolézat, půjdete po pěšince, ale stále, stále do kopce, do konce i do schodů. Odpočinout si můžete na některé z laviček, ve stínu skalního masivu. Tak vzhůru, výprava začíná.

Zatímco většina výletníků míří k lázním Leopoldov a tamnímu hojně navštěvovanému rybníčku, my se tentokrát projdeme kolem vodní nádrže Sovín, lidově zvané jako přehrada na Smraďavce. Pokud budete mít štěstí jako my, užijete si klidnou procházku a kromě pár rybářů nepotkáte skoro nikoho.

Na Instagramu jsme jednou sdíleli ve stories anketu, jestli jezdíte na výlety s dětmi i sami, bez partnera nebo partnerky. Jen Vy a děti. A taky nás zajímalo, co Vám na výletování jen s dětmi přijde nejtěžší. Výsledky byly rozhodně zajímavé a já bych se teď ráda s vámi podělila o to, jak to mám já.

Dnes si trochu zavzpomínám na naši letní dovolenou v roce 2020. Byl to ten první rok, který poznamenala pandemie. Nám se narodilo druhé miminko a celé léto jsme řešili, že chceme na dovolenou, ale nevěděli jsme kam. Podmínky se tenkrát měnili pomalu z hodiny na hodinu. Nakonec jsme na poslední chvíli a na poslední srpnový týden vybrali malé...

Vydejte se s námi na další výlet krajinou krásných lesů, kopců a skal. Tentokrát nás v našich oblíbených Chřibech čeká 6 km v kopcovitém terénu, který není vhodný pro kočárek. Cestou se ale můžete zastavit na skalce Holý kopec, u Zoubkovy studánky, u Koryčanské kaple, odpočinout si můžete v některém z četných přístřešků a na závěr vás čeká...


Na našem blogu najdete tipy na výlety, tipy na dovolenou i naše zkušenosti s vybavením, které používáme nebo nabízíme v naší půjčovně.

Jiří Stašek, V Pastouškách 1598, 686 04 Kunovice
Tel.: 776 014 710, provyletniky@gmail.com 
IČ: 01529200
Vytvořeno službou Webnode Cookies